Gebruiker beoordeling: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

De Voorhuid

De voorhuid is een leuk thema voor discussies. Om tal van redenen wordt de voorhuid bij verschillende religies weggenomen terwijl de voorhuid een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de eikel en tergelijkertijd één van de gevoeligste delen van het lichaam is (en dus belangrijk voor een lekkere sexbeleving). Een paar jaar geleden werd besnijdenis voorgesteld als DE oplossing voor de AIDS problematiek in Afrika, omdat bij besneden mannen het virus moeilijker via de eikel in het lichaam kan, binnendringen. Ondertussen is zelfs de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) die destijds dit programma heeft gepromoot teruggekeerd op de aanbeveling, omdat het alleen maar verder onveilig gedrag stimuleert en besmetting toch verder mogelijk maakt. Om het kort te maken DRM is geen voorstander van besnijding omdat het een deel van de seksualiteitsbeleving beperkt en vaak onnodig wordt uitgevoerd. Bij medische noodzakelijkheid is er geen keuze, maar vraag toch altijd aan de arts naar alternatieven (zie verder).

In onze landen worden vooral moslims en joden besneden. Alsook jongens die een probleem hebben met de voorhuid. In totaal zijn ongeveer 10-20% van de jongens in onze streken besneden. De penetratiegraad van allochtonen bepaalt in grote mate dit percentage.

Problemen met je voorhuid.

Verkleefde voorhuid.

Nagenoeg alle jongens worden geboren met een verkleefde voorhuid. Je eikel kan niet bloot gemaakt worden en de voorhuid kleeft vast aan de eikel. Ergens tussen de leeftijden van 1 en 12 jaar lost dit meestal vanzelf. Bij sommige jongens moet er een arts de voorhuid even losmaken als dit niet tijdig gebeurt of als je pijn hebt. Dan duurt de ingreep een paar minuten, smeer je een paar dagen een zalfje op de eikel en is de zaak opgelost. Sommige artsen voeren in deze situatie een besnijdenis uit. Dit kan noodzakelijk zijn, maar vraag eventueel een tweede advies van een andere dokter als je dat liever niet wilt.

Nauwe voorhuid

Als je voorhuid niet helemaal tot over de eikel kan geschoven worden omwille van een vernauwing, dan spreken we van een nauwe voorhuid of phimose. Er is dan een deel van je voorhuid als een te smalle ring die de eikel omknelt, de phimotische ring. Een Phimose kan seks onmogelijk, moeilijk of pijnlijk maken, maar kan ook helemal geen last bezorgen bij intiem verkeer. Er zijn verschillende opties voor het oplossen van dit probleem als de phimose je last of pijn bezorgt. Er zijn rektechnieken, rektechnieken in combinatie met een steroïde zalf, deelbesnijdingen, plastische verbreding van de voorhuid en natuurlijk de volledige besnijding (in al zijn variaties).

Raad

Ik kan hier maar 1 raad geven, ga naar de dokter met je nauwe voorhuid en laat hem onderzoeken. Probeer alle alternatieven en als niets werkt, ga dan pas over naar “het mes'”. Een goeie arts kan je een inschatting geven van je kansen dat het lukt zonder operatie. Een nauwe voorhuid kan aangeboren zijn, maar je kunt er ook 1 ontwikkelen op latere leeftijd door vb. ziektes als diabetes/suikerziekte.

 


Tijdens een speelonderzoek test Dokter M. je geslachtsdelen op deze afwijkingen. Een medische diagnose kan ik helaas niet stellen. De informatie op deze website wordt slechts ten titel van losse inlichting gegeven. Ze is gebaseerd op de kennis en research van een leek in de medische wetenschap. Ze mag niet gebruikt worden voor beslissingen of behandelingen. Ga bij medische problemen ALTIJD langs bij een arts.

Wil je je probleem toch eens tonen aan "Dokter M." maak dan een afspraak.